Arkiv

Netpublicator nyttjar ej Log4j

Netpublicator vill informera er om att ingen av Netpublicators tjänster nyttjar eller har nyttjat Java biblioteket Log4j. Därmed är Netpublicator INTE utsatt för sårbarheten Log4Shell (CVE-2021-44228).

Varma julhälsningar, Netpublicator

BankID som tvåfaktorsautentisering

Netpublicator erbjuder nu möjligheten att nyttja BankID för tvåfaktorsautentisering för att ta del av handlingar med egenskapen sekretess eller innehållande personuppgifter. Detta kan ses som ett alternativ till sms-metoden eller som en ersättning till densamma.

Vänligen kontakta support@netpublicator.com för mer information samt med hjälp att komma igång.

Ny iOS app 31 mars

Den 3:e generationen av Netpublicators iOS app (iPad & iPhone) är här och används idag i skarp drift av 6 kommuner (inkl Netpublicator Video Meet). Från och med den 31 mars blir den tillgänglig för alla kunder via App Store. Utrullningen sker under ca 1 veckas tid.

Apples operativsystem utvecklas löpande och vi har varit med sedan iPaden lanserades 2010. Vi har idag ca 30 000 användare i Netpublicator och många av dem nyttjar just iOS appen så för oss på Netpublicator är en helt ny generation av appen en stor grej.

Men framför allt är det en stor grej för användarna av appen då vi lanserar en rad förbättringar och en generell modernisering. Många av lösningarna gör appen bättre och den utökas även med nya funktioner. Som användare får man en inblick i nyheterna första gången man startar appen.

Appen är också förberedd för nya funktioner såsom tex inbjudan, närvarohantering, votering, begära ordet mer mera. Funktioner som släpps inom kort till de kunder som digitaliserar vidare med Netpublicator.

Den nya appen bygger på Apples senaste guidelines och drar mer nytta av iOS funktioner än tidigare. Samtidigt känner man igen sig som tidigare användare vilket förstås är väldigt viktigt.

Slutligen behöver vi ”möjligen” lite hjälp av er! Den nya appen som ersätter den gamla har en ny ikon (se nedan). Om någon inte skulle hitta appen efter installation ser ikonen således se ut enligt nedan.

Netpublicator Icon

Med vänlig hälsning, Netpublicator

Netpublicator videomöten
iOS och webb

Informationen nedan kan med fördel skickas vidare till berörd person i er organisation.

Netpublicators utvecklingsteam har i rekordfart arbetat med en lösning för video (och ljud) som kommer implementeras fullt ut i iOS appen (iPad och iPhone) samt kan användas på webben med Chromium baserade webbläsare (Chrome samt senaste versionen av Edge).

Vilket innebär att ni kan hålla distansmöten där varje deltagare dels sänder video och ljud men också ser och hör övriga deltagare.

Bild - Netpublicator videomöten
Bild - Netpublicator videomöten

Videolösningen bygger på en väletablerad och välmeriterad Open Source tjänst som driftas av Netpublicator. Allt handlar om beräkningskapacitet (servrar) och bandbredd. Detta är möjligt enbart för att Netpublicator står för serverdriften och att vi delar serverhall med en operatör som kan tillhandahålla den bandbredd som krävs (Junet). Och allt detta på rekordtid!

All behörighetshantering är fullt integrerad i Netpublicator så inga länkar eller koder behöver distribueras till användarna och det är också det enda sättet att ansluta till mötet för högsta säkerhet. Lösningen har även stöd för att begära ordet och en chat vilka med fördel kan kombineras som en talarlista/ordning. Och den som talar hamnar i fokus.

Efterfrågan på denna tjänst är stor och därav denna prioritering.

Ni kan med fördel ge oss feedback via support@netpublicator.com kring eventuellt intresse.

Om ni är en kommun/region krävs ett beslut i fullmäktige för att genomföra videomöten (distansmöten). I övrigt stödjer tjänsten de krav som finns i kommunallagen.

Ladda ner denna text som pdf.

Inbjudan externa deltagare för videomöten

Netpublicator lanserar nu möjligheten till att bjuda in externa deltagare till Netpublicator Video Meet. Det kan vara en icke användare av Netpublicator inom eller utanför Er organisation. Den som skall deltaga får en inbjudan via mail. Inbjudan kan vara lösenordskyddad om så önskas. Den inbjudne får tillgång till videomötet med tillhörande befintliga funktioner men ej handlingarna.

Detta är en tilläggstjänst som behöver beställas. Önskar Ni mer information vänligen kontakta sales@netpublicator.com.

Covid-19 kan påverka supporttider

Netpublicator strävar alltid efter att hantera ärenden och support så snabbt som möjligt. Externa parametrar kan dock påverka hur lång tid vissa ärenden behöver innan de kan slutföras även om vi idag inte kan se några fördröjningar.

En aktuell parameter är viruset covid-19, mera känt som coronaviruset, som av världshälsoorganisationen WHO har klassificerats som en pandemi.

Netpublicator har löpande bemanning av personal, men vi ber er ha överseende med att vissa ärenden framöver kan ta längre tid än vanligt att slutföra och att vi kommer prioritera ärenden om så behövs.

Den prioritering som alltid står högst vid sidan av vår personals hälsa är att vår drift står opåverkad vilken i sig är automatiserad och redundant och därmed inte direkt personberoende. Vid sidan av hur vår arkitektur är uppbyggd för kontinuerlig drift står våra internetleverantörer står under tillsyn av Post- och telestyrelsen (PTS) då de levererar samhällsviktiga tjänster.

Beredskapsplan och hälsoansvar

Netpublicator har en framarbetad beredskapsplan för en mängd olika scenarion där personalbortfall är ett scenario. Det i sig är ett lågriskscenario i jämförelse med tekniska problem.

Ur ett mer generellt perspektiv står Netpublicator väldigt starkt dels kopplat till ovan (automatiserad redundant drift) men också ekonomiskt om det skulle krävas kostnadskrävande insatser.

Ladda ner denna text som pdf.

Digital anslagstavla

Läs mer om vår digitala anslagstavla här.

Netpublicator Sign och inloggning

Idag lanserar Netpublicator Apps AB en ny tjänst, Netpublicator Sign, samt en ny inloggning via Mobilt BankID. Med Netpublicator Sign kan man enkelt skapa digitala juridiskt bindande signeringar av dokument. Läs mer...

I dagsläget är det endast användare som skall signera med Netpublicator Sign som kan logga in via Mobilt BankID.

Läs dokument direkt i administrationen

Netpublicator har nyligen släppt en funktion till alla administratörer som möjliggör att de kan förhandsgranska och läsa dokument direkt i administrationen utan att behöva ladda ner filen.
Det går både snabbare och man slipper spara ner filer på sin dator som egentligen inte hör hemma där.

Funktionen har likt våra appar stöd för anteckningar med mera. Läsaren är i Beta och ytterligare funktioner skall läggas till och delvis förfinas för att sedan även ingå i det gränssnitt som man når genom att trycka på "Dokumenthantering>Visa - Mina möten".

Videon nedan visar hur det går till:

Då kan tex den som hellre vill använda en dator än någon form av mobil enhet nyttja denna möjlighet direkt i webbläsaren. Vi har sedan tidigare en app för de datoranvändare som har Windows 8.1 (eller senare) men vi har tidigare inte kunnat erbjuda en helhetslösning för de som har tex Windows 7, en Chromebook eller en Apple dator förutom enbart distribution/nedladdning av dokument.

Innan en bredare lansering (dvs inte enbart för administratörer) skall bland annat detta vidareutvecklas:

• Visning av miniatyröversikt av sidor likt våra appar
  • Visning av en lista av anteckningar likt våra appar
  • Införa stöd för export via mail samt utskrift
  • Sökfunktion
  • Stöd för taggar likt vår iOS app
  • Ytterligare mobilanpassning av läsaren för att hantera mindre skärmar (OBS skall ej på något sätt ersätta våra appar).
  • Ovan planeras vara klart kring årsskiftet.

En video nedan påvisar hur denna tjänst kommer se ut för de med läsbehörighet, till exempel politiker (ej ännu lanserad, förutom i undantagsfall):

Denna webbaserade läsare skall även användas för den e-signeringsfunktion som Netpublicator utvecklar (avseende de fall man inte väljer att göra det via en app). Mer om denna nya produkt kommer inom kort!

Feedback, frågor och kommentarer få ni gärna posta till support@netpublicator.com

Mvh Netpublicator

Stöd för nya filformat

Netpublicator stödjer automatisk konvertering till .PDF från många olika filformat.

Vi har nyligen utökat med stöd för dessa filformat:

.MSG (Mailformat)
.EML (Mailformat)
.JPG (Bildformat)
.PNG (Bildformat)
.BMP (Bildformat)
.GIF (Bildformat)

Uppdatering: 2016/05/2

Under tiden som version 3 av administrationen har legat ute har vi fått lite feedback ifrån er. När man sorterar alla behöver man inte längre markera alla objekt först och knappen för sortera ligger inte längre under mer (beroende på upplösning).

På väg mot mobilanpassning

Vi har börjat anpassa vår administration för att bättre hantera mobila enheter. Detta som i ett led att i framtiden erbjuda en administration som är fullt anpassningsbar till skärmstorleken.

Uppdatering: Version 3

Sortera direkt

Nu kan ni sortera direkt i listan för dokument genom att använda pilarna till höger om mötet/mapparna/dokumenten.

Sortera alla

Med hjälp av sortera i menyn kan ni sortera alla objekt i listan.

Ett nytt utseende på menyn

Istället för den blå pilen finns nu tre punkter till höger om listan där menyn för egenskaper, behörigheter etc finns.

Ny publiceringsknapp

Knappen för att publicera har fått ett nytt utseende och ser ut enligt följande:

Byt namn på mappar och dokument

Ni kan nu byta namn på mappar och dokument snabbare genom att trycka på pennan vid mapp/dokument - namnet.

Toppmenyn

Toppmenyn minskas nu i storlek på mindre skärmar. Text plockas bort och blir istället ikoner.